Voorbereiding OK
Voorbereiding op de operatie
De behandelend uroloog in uw eigen ziekenhuis en/of uw casemanager zorgen ervoor dat u aangemeld wordt bij het Antoni van Leeuwenhoek. Zij regelen ook dat dat de benodigde gegevens worden doorgestuurd. Een polikliniekmedewerker van het Antoni van Leeuwenhoek neemt vervolgens binnen 2 weken contact met u op. De medewerker stuurt u de afspraken die nodig zijn om u voor te bereiden op uw operatie:
- Preoperatieve screening (POS) bij de anesthesioloog;
- Groepsvoorlichting over de operatie;
- Bloedafname;
- Oefeningen voor bekkenbodemspieren.
Deze afspraken worden op één dag gepland in het Antoni van Leeuwenhoek. Van deze afspraken krijgt u een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd. Ook krijgt u vragenlijsten thuisgestuurd. Wilt u deze ingevuld meenemen naar de voorbereidingsdag in het Antoni van Leeuwenhoek? Uw casemanager regelt vóór de operatie een oncologiewijkverpleegkundige. Deze neemt vóór de operatie contact met u op en begeleidt u thuis in de periode na de operatie.
De voorbereidingsdag
Op de voorbereidingsdag meldt u zich in het Antoni van Leeuwenhoek op het afgesproken tijdstip bij de balie van polikliniek 2. Een polimedewerker schrijft u in
en legt uit waar u bloed kunt laten prikken. U heeft verder de volgende afspraken:
- Preoperatieve screening (POS) bij de anesthesioloog. De anesthesioloog regelt bij u de verdoving en pijnbestrijding. Tijdens de screening neemt de anesthesioloog de vragenlijst over uw gezondheid met u door. Samen bespreekt u uw allergieën, voorgeschiedenis, medicijngebruik en andere belangrijke onderwerpen. Neem daarom voor deze afspraak een recent overzicht van uw medicijnen mee, aan te vragen bij uw apotheek. Tot slot geeft hij/zij instructies of u eventueel met medicatie moet stoppen;
- Groepsvoorlichting over de operatie. Samen met andere patiënten krijgt u van een verpleegkundig specialist voorlichting over de operatie en de opname. Ook krijgt u adviezen voor de eerste periode na de operatie. U kunt uw vragen stellen over de operatie. U krijgt er tevens een envelop uitgereikt met de laatste informatie en een recept voor een Kentera-pleister.
Na de voorbereidingsdag plant het opnamebureau van het Antoni van Leeuwenhoek uw operatie in. De medewerker van het opnamebureau geeft de operatiedatum telefonisch of per mail aan u door.
Oefenen van de bekkenbodemspieren
Bij de operatie verwijdert de uroloog de prostaat en het gedeelte van de plasbuis dat daardoor heen loopt. Beide delen van de plasbuis worden weer aan elkaar gehecht. Hierdoor wordt de hoek tussen de blaas en plasbuis groter (denk aan een trechter), waardoor het voor u moeilijker wordt om de urine op te houden. Omdat de prostaat is verwijderd, helpt deze niet meer aan het ophouden van de urine. Aan de bekkenbodemspieren verandert niets. De bekkenbodemspieren zijn in principe goed in staat om de plasbuis af te sluiten en zo te voorkomen dat u urine verliest. Het is wel belangrijk dat u hiervoor de bekkenbodemspieren versterkt door oefeningen te doen. U kunt dan de urine beter tegenhouden bij buikdrukverhogende momenten, zoals bij hoesten, niezen en neus snuiten. Ook als u beweegt, geeft dit drukverhoging in de buik. Een voorbeeld hiervan is het opstaan uit bed of vanuit een stoel. Door de versterking van uw bekkenbodemspieren, voorkomt u ongewild urineverlies.
Wij adviseren u om ongeveer 2 weken voor de operatie te starten met bekkenbodemspieroefeningen. Deze oefeningen kunt u terugvinden in de folder ‘Werking van de bekkenbodem na verwijdering van de prostaat’ van het Antoni van Leeuwenhoek. Tijdens de groepsvoorlichting in het AvL krijgt u hierover meer informatie.
Vragenlijst kwaliteit van leven
Vóór de operatie krijgt u vanuit het Antoni van Leeuwenhoek een vragenlijst over uw kwaliteit van leven toegestuurd. Dit gebeurt via mail of post. Deze digitale vragenlijst krijgt u via de website www.levenskwaliteitprostaatkanker. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. 12, 24 en 36 Maanden na de operatie wordt u deze vragenlijst opnieuw opgestuurd. Als u deze invult en terugstuurt, krijgen we een goed beeld van hoe het met u gaat, zowel vóór als na de operatie. Wij gebruiken de antwoorden van de vragenlijst ook anoniem voor wetenschappelijk onderzoek. Dit doen we om de kwaliteit van leven na een operatie, waarbij de prostaat wordt verwijderd, te verbeteren.
De avond vóór de opname: Kentera-pleister
U heeft een recept voor een Kentera-pleister gekregen. Deze pleister met medicatie moet u thuis de avond vóór de operatie boven de bil te plakken (links of rechts, dat maakt niet uit). De pleister mag 3 dagen blijven zitten, daarna mag u hem verwijderen. Doel van deze pleister is om blaaskrampen na de ingreep te voorkomen. U kunt gewoon douchen met de pleister. Let op: als u glaucoom (=verhoogde oogboldruk) heeft, vraagt u dan aan uw oogarts of u deze medicatie mag krijgen.
Met dank aan de afdelingen urologie en communicatie van Noordwest Ziekenhuisgroep.